Grikiai – mažo grūdelio, didelė nauda!

Grikių košė nuo seno laikyta vienu sveikiausių patiekalų, kuris ne tik pasotina ir suteikia energijos, bet ir leidžia išvengti daugelio ligų. Dėl maistingumo grikiai itin išpopuliarėjo tarp žmonių, kurie negali kasdien pasirūpinti pakankamai įvairiu sveiku maistu – ir nebrangu, ir organizmą aprūpina reikalingiausiomis medžiagomis.

 

Grikių nauda

 Grikiuose gausu geležies, kalcio, kalio, fosforo, jodo, cinko, fluoro, molibdeno, kobalto, B grupės vitaminų, folio rūgšties, vitaminų PP ir E. Grikių kruopose taip pat yra krakmolo, baltymų, cukraus, aliejaus, organinių rūgščių, riboflavino, tiamino. Lizino ir metionino kiekiu grikių baltymai pranoksta visas kitas grūdines kultūras. Juose esančios maistingosios medžiagos įsisavinamos itin lengvai ir greitai.

Grikiai teigiamai veikia kepenis ir žarnyną. Juos patariama vartoti užkietėjus viduriams, taip pat žmonėms, kurių kraujyje padidėjęs cholesterino kiekis. Grikiai valgiaraštyje naudingi ir sergant osteoartritu, depresija, pilvo ertmės organų ligomis. Grikių kruopos ilgam užsilaiko skrandyje, taigi ilgam užtikrina sotumo jausmą, todėl ypač tinka norintiems sulieknėti. Reguliariai valgant grikių košę, susidaro palankios sąlygos kepenų akmenims gydyti.

Grikiuose gausu rutino, todėl jie teigiamai veikia kraujagyslių sistemą. Grikiai taip pat naudingi medžiagų apykaitai, rekomenduojami tiems, kurių silpnos venos, kenčiantiems nuo kraujagyslių spazmų ir tinimų, taip pat dažnai trūkinėjant kapiliarams. Grikių košė iš visų košių yra čempionė pagal joje esančių baltymų kiekį. Todėl toms, kurios dėl tam tikrų priežasčių nusprendė atsisakyti mėsos ir žuvies, verta kuo dažniau į savo  valgiaraštį įtraukti grikius. Grikiuose yra daug geležies, kuri yra būtina sveikai veido spalvai, gausu naudingo širdžiai kalio ir magnio, nepakeičiamo toms, kurios nori atsikratyti nereikalingų kilogramų bei dažnai kenčia dėl blogos nuotaikos ir nemigos. Nepaisant gana didelio jų kaloringumo, grikiai dažnai įtraukiami į dietas, juk šių kruopų sudėtyje yra medžiagų, padedančių normalizuoti medžiagų apykaitą. Dar vienas grikių privalumas – jie nėra įnoringi. Šie javai auga beveik visur, nebijo piktžolių ir šalčių, todėl grikių laukų nereikia tręšti nitratais ir pesticidais. Britų mokslininkai atliko tyrimą, kurio metu išsiaiškino, kad grikiai padeda išsaugoti pagyvenusių žmonių regėjimą. Juose yra medžiagų, kurios užkerta kelią akių audinių degeneracijai, kuri prasideda dėl amžiaus.

 

Kaip išsirinkti tinkamiausias kruopas?

Grikių kruopos būna dviejų rūšių – branduoliai ir skaldytos. Manoma, kad branduoliai yra naudingesni: juose išsaugoma daugiau vitaminų ir ląstelienos. Tačiau jei norite išsivirti košę su pienu, geriau rinkitės smulkintus grikius – sutaupysite laiko, o kruopos geriau išvirs. Dar viena smulkmena, į kurią verta atkreipti dėmesį renkantis grikių kruopas, – grūdelių spalva. Kuo šviesesnis grūdas, tuo mažiau jis buvo apdirbtas garais. Todėl naudingųjų medžiagų šviesiuose grikiuose yra žymiai daugiau nei tamsiuose.

 

Kaip išsivirti košę?

Jei norite, kad grikiai išsaugotų visas savo naudingąsias savybes, juos reikia teisingai gaminti. Prieš verdant grikius, Prieš virdami košę, grikius keletą kartų perplaukite – taip pašalinsite dulkes, kurios gali suteikti kruopoms nemalonų prieskonį. Į puodą pilti tiek skysčio, kad jis padengtų grikius tokiu santykiu, kiek užima pačios grikių kruopos. Užvirinkite vandenį su kruopomis, uždenkite dangteliu ir patroškinkite ant mažos ugnies 15 minučių. Baigiant virti žvilgtelėkite, ar grikiai ne per drėgni, jei vanduo nepakankamai susigėrė į kruopas, palikite keletą minučių puodą virti atidengtą – kad nugaruotų vandens perteklius.