Jūros kopūstai – pabandyti verta!

Jūros kopūstai – pabandyti verta!

Oficialus jūros kopūstų pavadinimas – laminarija. Nors prekybos centruose dažniausiai parduodami laukiniai jūros kopūstai, tačiau Kinijoje ir Japonijoje jie auginami ir specialiai. Jūrose auga per tris dešimtis šio vandens augalo rūšių ir visos jos valgomos.
Jūros kopūstai turi gausybę vitaminų ir mineralų, kurių dėka padeda išvengti jodo trūkumo, gerina skydliaukės veiklą, švelniai valo virškinamąjį traktą, kraujagyslėse neleidžia kauptis cholesteroliui, stiprina imunitetą, saugo nuo vėžio, reguliuoja svorį ir padeda lieknėti, surenka iš organizmo sunkiuosius metalus, toksines medžiagas ir šlakus, nuolat valgydami jūros kopūstus vyrai gali padėti sau normalizuoti sutrikusią prostatos funkciją. Be to, jie veikia kaip puikus afrodiziakas!
Dažniausiai jūros kopūstai patinka dėl savo šiek tiek sūraus, jūros prieskonį priduodančio skonio, ir vis gi, jeigu skonis nepatinka, nereikia savęs prievartauti. Tiesiog į patiekalus berkite džiovintų kopūstų miltelius. Patiekalų skonis nepakis, o vertingas savybes organizmas puikiai įsisavins.
Kokius geriau pirkti? Džiovinti jūros kopūstai yra išsaugoję visas naudingas medžiagas, prieš vartojimą pakanka užmerkti šaltame vandenyje (terminis apdorojimas suardo jodą). Reikėtų nepamiršti, kad išmirkusių jūros kopūstų masė padidėja 9,5 karto.
Naudojant džiovintus, smulkintus jūros kopūstus galima barstyti tiesiog ant patiekalų, galima dėti į bet kokį maistą. (gardinkite salotas, makaronus, omletus, sumuštinius, košes, kiaušinius, žuvies patiekalus, puikiai tinka gaminat sūdytą lašišą ir t.t.).
Konservuoti jūros kopūstai – rinkitės tuos, kurių gamyboje naudojamas tik aliejus ir prieskoniai – jokių konservantų (plastikiniame inde prarandama daugelis naudingų savybių).
* Nepirkite salotų, pagardintų majonezu, tai kaloringa, be to, dažniausiai taip gamintojas bando paslėpti ne itin aukštą produkto kokybę.
Norma žmogui yra ne daugiau kaip 2 arbatiniai šaukšteliai dumblių per parą, nes juose yra labai didelė įvairių mikroelementų koncentracija, kurių nesaikingas vartojimas beveik toks pat pavojingas, kaip ir jų trūkumas. Rekomenduojama vartoti jūros kopūstus nuo 2 iki 12 mėnesių ir ilgiau. Greitų rezultatų nelaukite, naudingieji kopūstuose esantys elementai organizme kaupiasi labai lėtai, tačiau itin efektyviai. Nepatariama valgyti nėščiosioms.

Nusipirkti džiovintų jūros kopūstų galima beveik visuose prekybos centruose, taip pat užsisakyti internetu.

Plačiau apie jūros kopūstus, jų naudą ir vartojimą pasiskaitykite internete, rasite daugybę straipsnių ir receptų.