Pjaustymo lentos

Kokybiška pjaustymo lentelė tiesiogiai susijusi su gaminimo malonumu. Taigi pasigilinkime kokios pjaustymo lentos mums bus sveikiausios, geriausios ir kokybiškiausios pjaustant maisto produktus mūsų naujam gyvenimo būdui. Mokslininkai teigia, kad pirkti nauji įrankiai pvz: matuoklė, virtuvinės svarstyklės, pjaustymo lentelės, indelis maistui, mus labiau nuteikia laikytis dietos.

Garsusis kulinaras Jamie Oliveris teigia, kad pakanka turėti dvi pjaustymo lenteles – žuviai ir žaliai mėsai. Visa kita galima raikyti tiesiai ant medinio stalviršio. Tereikia po to dezinfekuoti.

Kažin, ar išdrįsime pasnaudoti Oliverio pasiūlymu dėl stalviršio, bet dėl lentelių kiekių jis gal ir teisus. Higienos sumetimais lentelių turėtų būti bent dvi – viena žaliai mėsai ir žuviai, o kita termiškai apdorotiems produktams ir žalioms daržovėms. Tačiau ideali šeiminikė turėtų jas turėti bent keturias – mėsai, žuviai, duonai ir kitiems produktams.

 

Medinės

 

Buvo ir tebėra populiariausios pjaustymo lentelės, ant jų pjaustyti yra maloniausia. Jei nerimaujate dėl švaros, medinę lentelę užtenka bent pora kartų per savaitę nuplauti verdančiu vandeniu. Ir nenaudokite tos pačios lentos žaliai mėsai ir žuviai – įsigykite atskirą specialiai šiems produktams ir higienos klausimas bus išspręstas. Medinė lentelė nesugers kvapų, jei kartas nuo karto ją ištepsite aliejumi.

Pliusai. Ant jų pjaustant ne taip greitai atšimpa peiliai. Mediena pati užpildo atsiradusius įbrėžimus ir jie tiesiog pranyksta. Joje taip pat yra natūralių bakterijų, kurios sunaikina blogąsias bakterijas, esančias lentelės plyšiuose. Geriausios lentelės iš kietmedžio: ąžuolo, buko, klevo, riešutmedžio. Neblogos ir bambuko medienos, kuri pakankamai atspari drėgmei, todėl dažnai plaunant tokios lentelės mažiau skilinėja. Geresnės lentelės iš klijuotos medienos, jos ne taip deformuojasi ir skilinėja, kaip pagamintos iš vientiso medžio. Medinių lentų ilgaamžiškumas priklauso nuo teisingo pasirinkimo. Rinkdamiesi medinę lentelę atidžiai ją iš visų pusių apžiūrėkite, patikrinkite, ar nėra mažų įtrūkimų. Net ir mažiausias įtrūkimas, einantis išilgai medžio, bėgant laikui didės, kol galų gale visiškai sugadins lentą. Nepirkite lentelės, jei pastebite bent nedidelę medžio deformaciją.

Minusai. Neatsparios įbrėžimams, ypač jei pagamintos iš minkštesnės medienos. Sugeria kvapus ir drėgmę. Jei ant lentelės pjaustėte ką nors sultingo ir spalvingo, tarkim, burokus, ji tuoj pat nusidažys raudona spalva.

Patarimas! Stilingą, dailią medinę lentelę galima panaudoti kaip užkandžių padėkliuką. Papjaustykite daržovių šiaudelių, šalia padėkite padažo, turėsite puikią užkandėlę, kurią galima imti tiesiog rankomis. (Gražiai patiektas maistas, visada labiau vilioja)

Praktiška

  • Kvapus panaikinti galite ištrynę lentelę citrinos sultimis, šiek tiek palaikę ir perplovę;
  • Nerekomenduoju jų plauti indaplovėse, geriau nenaudoti ir ploviklių, nes medinė lentelė dalį jų sugers.
  • Jeigu lentelė labai užteršta, ant jos galite užberti paprastos druskos ir palaikyti per naktį;
  • Jeigu ant lentelės buvo pjaustyta žalia mėsa ar žuvis, rekomenduojama perlieti verdančiu vandeniu.
  • Naujus medinius virtuvės įrankius per naktį palaikykite obuolių acte, tuomet į juos ne taip gersis maisto kvapai. Kartais lentelę ištrinkite alyvuogių aliejumi.

 

Plastikinės

 

Populiarios dėl to, kad yra lengviau prižiūrimos ir ilgiau tarnauja. Plastikinės pjaustymo lentos turi daug privalumų – jos nebrangios, lengvos, patvarios ir lengvai prižiūrimos. Speciali jų viršutinė danga saugo lentą nuo įbrėžimų ir gerai „pritraukia“ produktus. Nors tai nėra didelis trūkumas, plastikinės lentos, skirtingai nei medinės, negalima naudoti kaip padėklo karštam indui. Be to, jai nėra specialių kojelių, tokios lentos ne itin stabiliai stovi ant stalo.

Pliusai. Šios lentelės dažnai naudojamos visuomeninėse maitinimo įstaigose. Jos lengvos, tvirtos ir tarnauja ilgiau nei medinės. Nebijo vandens, todėl jas galima plauti indaplovėje. Nesugeria kvapų ir skysčių, todėl idealiai tinka žaliai mėsai.

Minusai. Plastiko esama įvairaus, taigi labai svarbu, kad lentelė būtų pagaminta iš kokybiškos ir sveikatai nepavojingos medžiagos. Pigios plastikinės lentelės labai greitai suraižomos. Įpjovimuose gali likti maisto likučių, pradės veistis bakterijos.

Patarimas! Rinkitės lenteles, kurių paviršius yra šiurkštus – ne taip greit atšips peiliai ir neslys pjaustomi produktai.

 

Stiklinės

 

Naudojamos bene rečiausiai, bet užtat dailiai atrodo. Pjaustymo lentos iš stiklo atrodo idealiai. Jų paviršius atsparus karščiui, jos lengvai valomos ir nesugeria kvapų. Be to, yra didelė stiklinių lentelių dizaino ir spalvų įvairovė, todėl jos tinka prie bet kokio virtuvės interjero. Tiesa, dažniausiai stiklinės lentos ir lieka tik kaip interjero detalė. Priežastis paprasta – peilio ašmenys nuo stiklo greitai atšimpa, o ir garsas pjaustant ne pats maloniausias.

Pliusai. Stiklas – pati higieniškiausia medžiaga. Ji natūrali,  bet, skirtingai nei medis, nesugeria kvapų ir atspari įbrėžimams. Jos gražiai atrodo, spalvingos ir ištapytos įvairiais ornamentais gali pasitarnauti kaip virtuvės dekoracija. Dauguma atsparios karščiui, tad galima naudoti ir kaip padėkliuką puodui.

Minusai. Šios lentelės labiausiai šipina peilius. Nuo stiklinio paviršiaus labiau nuslysta produktai. Kad pati lentelė neslidinėtų po stalviršį rinkitės su guminėmis kojytėmis.

Patarimas! Stiklinė lenta idealiai tinka žuviai doroti, nes į ją neįsigeria kvapai.

 

Parašykite komentarą